Bloc d'AISSA

Nota informativa 60: Residència

Covid-19 Residència

Benvolgudes famílies,

El dimecres varem iniciar les vostres visites als i les familiars que tenen un resultat negatiu de la covid i que no presenten simptomatologia relacionada amb aquesta malaltia. Van ser cinc residents els que van rebre la visita, i cadascú la va viure de diferent manera, des de la il·lusió del retrobament fins a l’estranyesa dels canvis soferts per la persona resident en aquests tres mesos que no us heu pogut veure físicament.

Tot el procediment per accedir a la Plataforma va anar prou bé, com podeu veure en aquestes imatges.

Us hem volgut ensenyar el procés amb fotografies perquè veieu molt clar com va tot plegat, que és completament segur per vosaltres i per al vostre familiar. Diuen que una imatge val més que mil paraules... Agraïm moltíssim a les famílies i residents que ens han donat permís per publicar les seves imatges!

I reprenem el que us dèiem al principi sobre els canvis que han tingut algunes persones en aquestes 13 setmanes. Han estat dies que ens han canviat a tots: les persones que han estat confinades a casa seva ho han viscut de maneres diverses: hi ha gent que ha estat molt nerviosa, altres molt tranquils, hi ha qui s’ha engreixat molt, altres que han aprofitat per fer esport o fer règim, hi ha qui s’ha sentit sol, d’altres que han tingut mala convivència amb les persones que els envoltaven... De la mateixa manera, les persones que viuen a les residències, han passat i patit el confinament cadascú a la seva manera, segons la seva forma de ser i d’encarar les situacions. Hem de tenir molt present que han estat temps molt i molt durs per a ells i elles, ja que han hagut d’estar confinats a l’habitació o directament aïllats si estaven malalts, han perdut la relació directa amb vosaltres, ja no han pogut sortir al carrer, ni veure els nets i netes, els atenien les mateixes persones de sempre però era difícil reconèixer-les entre mascaretes, pantalles, bates i granotes de plàstic, de vegades ni tan sols podien veure els companys de la residència... i a alguns els hem perdut definitivament. L’exercici físic s’ha reduït molt, també s’han interromput les activitats grupals a les que estaven acostumats, ha baixat el nivell de relació social i afectiva amb les altres persones. I tot això passa factura físicament, emocionalment i també cognitivament.

Les persones grans d’ara han passat per moltes coses dures a la seva vida, i són forts, acostumats a viure i superar problemes i situacions complicades, i aquesta ha esta una nova prova, probablement una de les més dures. Aquesta reflexió us la fem perquè molt probablement veureu canvis en el vostre familiar: algun s’ha aprimat, altres han baixat el to vital, poden haver patit pèrdues a nivell de comprensió, i d’altres, en canvi, estaran més o menys igual que la darrera vegada que els vàreu veure. I volem ser clars i preparar-vos per aquest retrobament: tingueu paciència, necessiten el seu temps d’adaptació.

Som molt conscients del retrocés en bona part dels residents, de fet tot el sector de les residències i de l’atenció a les persones grans ho ha entès així, tant en relació a les persones grans que han estat institucionalitzades com aquelles que han estat a casa i que han deixat de fer activitats, sortides al carrer i contactes amb amics i familiars. Un cop superada la part més forta de l’epidèmia, estem treballant en la rehabilitació de les persones grans a tots els nivells. Serà lent, perquè es perden les facultats més ràpidament que no pas es recuperen, però mica en mica anirem treballant amb ells i aniran millorant i esperem que arribin a la mateixa situació que tenien el mes de març. Fisioterapeutes, animadores socials, gerocultores, infermeria, treball social... tothom i des de cadascuna de les seves disciplines, programaran les activitats que requereixen cadascuna de les persones residents. Confiem en que professionals, residents i familiars treballarem plegats en la mateixa direcció, amb comprensió de la situació i posant tots els millor de nosaltres per assolir l’objectiu de recuperació dels efectes de la covid.

#EnsEnSortirem!

Ben cordialment,

Núria Cortada
Gerent